Suggestie

Op BioDesk.eu kunt u nu ook zelf puzzels maken.

Een selectie van puzzels die maken hebben met dit onderwerp:

Gewrichten

Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Botten kunnen aan elkaar vast zitten door middel van kraakbeen, bindweefsel of ze kunnen helemaal vergroeid zijn. Dit laatste is het geval in de schedel.

Een gewricht is een overgang tussen twee botten waarbij wel beweging mogelijk is. Omdat er tijdens het bewegen op sommige gewrichten grote krachten komen te staan (bijvoorbeeld in de knie), zijn de botuiteindes in elk gewricht beschermd met een laagje kraakbeen. Om de beweging tussen de botten soepel te laten verlopen bevindt zich in de gewrichtsholte een stroperige vloeistof.

Door de bouw van gewrichten kunnen de verschillende gewrichten verschillende bewegingen maken. Gewrichten kunnen bijvoorbeeld ingedeeld worden naar het aantal assen waarop kan worden bewogen.

Eén-assig

Twee-assig

Drie-assig

  • Kogelgewricht

    Een kogelgewricht bestaat uit een kogel in een kom. Dit gewricht heeft veel bewegingsvrijheid. Dit gewricht zit bijvoorbeeld in je heup en in je schouder. Je kan je arm voor- en achterwaarts, maar ook zijwaarts bewegen. Daarnaast kan je je bovenarm in zijn eigen lengterichting roteren. Ga naar de pagina van het kogelgewricht.

© 2006- 2022 BioDesk.nl  -  All Rights Reserved  -  Disclaimer  -  Opmerking/vraag over deze pagina?